u potrazi

trenuci odmora.... uz pletenje i jos ponesto.....

« Baloni i mehovi | Main | Oči »

Ravnoteza na vetru
2014/02/02,18:25

 

 

Gledano s kuhinjskog prozora, sva brizno negovana ograda od zimzelenog ukrasnog zbunja, povila se na levu starnu. Vetar je nemilosrdno naginje bas tamo gde ne treba. Gledano s komsijskih dobrosusedskih odnosa, od toga nema nista. Bespostedna borba razigranog zelenog s nase strane i strogo podsisanog sa njihove. Bas na uglu, raste inadzijski uporno, grm sa dugim neznim grancicama i sitnim listicima gusto nacickanih jedne uz druge. On strpljivo tka prazan prostor prosivajuci ga bogato svojim novim izdanima cak i u najsusnijim periodima. Sad, u ovo par dana olujnog vetra, sto nas je pozatvarao kao miseve u svoje kuce, taj grm stiti vrapcice koji su na nizim spratovima potrazili zastitu.

Gledam grancicu izvijenu pod nekim uglom visim od cetrdeset pet stepeni i zasigurno dugom do jednog metra, negde na sred, nakrivljeno se leluja jedan okruglasti, skoro debeljuskasti, mada vise nakostresen zimom, vrapcic. Zacvrkutne u kratkotrajnim razmacima primirja vetra, valjda kad stigne do malo daha, odmeri koricu hleba na simsu i rastojanje do iste, pa se onda opet usredsredi na ravnotezu i nimalo nezno povijanje grane s jedne na drugu stranu. Kad vetar zaokrene, pa mu se primakne s ledja, onda mu perca polete unapred i zadignu se k’o cuvena scena sa haljinicom M.M.

Meni, gledano s prozora izgleda tako slatko. Njemu, je to izazov prezivljavanja jos jednog dana. Primaci se prozoru s mrvicama, odrzati ravnotezu, a ponajvise izbeci sijaset macaka i macora koji su krenuli s februarskim udvaranjem i nije im problem da na cas prekinuti zabavu ne bi li omastili zamrznute brke.

Gledano, ocima nekog treceg, sa visih spratova zivotne zajednice, izgledam tuzno zatvorena treci dan u prividno sigurni dom, na kome se tresu oluci i crepovi jednako kao sto se i sama tresem od straha gledajuci vrapcica i njegovu svakodnevnu predstavu izvrdavanja zamkama zivota.

        

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu