u potrazi

trenuci odmora.... uz pletenje i jos ponesto.....

Kvantas i strudla
2011/08/02,21:40

   Kvantas! To uzurbano i uskovitlano mesto. Zbrka  povika i rada masina. Guzva. Guranje i radoznalost. Odmeravanje i premeravanje. Nadmudrivanje. Procenjivanje. Volim pijace. Volim taj ritam i volim tu raznolikost ljudi koji prolaze. Odlaze i dolaze...

       

Cud ljudska na dlanu. Sve otkriveno, kao i roba. Ostaje samo nadmudrivanje i cenkanje. Pa ko je prodorniji i uporniji, njemu bolje. On zadovoljniji. Drugom ostaje sledeci kupac ili prodavac. Zavisno od uloge.

   Da, kvantas, spas za nas koji premeravamo dvaput, mozda i triput, al' nema veze. Bitno da postoji i da zivi. Pre izvesnog vremena podjoh po mak. Zamirisale strudle i ne odmicu se od nosa. Golicaju i provociraju. Mame.

       

Znam da ga u ponudi, kvantas ima. Samo treba pronaci. Hm, opet nove cene. Ne uklapa se u spisak... Vidim, ima ga i u zrnu. Nije vakum pakovanje, na kakvo navikoh, al' sta je tu je. Setih se babine masine za mak negde u nekom budzaku je. Mozda i zardjala, vredi probati. Pridjoh prodavcu. Mlad, simpatican. Naocari nosi. No, osmeh je bitan. Lice mu se ozarilo. I oci mu se smese. Znam ih odavno, odnosno oca. Goranci. Pojma nisam imala ko su Goranci, sve do 90-tih. Tad, naidjoh pored njihove radnje, razbijen izlog. Na vratima pise: "Mi smo Goranci!" Divni ljudi! Vredni i posteni. Uvek ljubazni. Uvek nasmejani. Jedino neka tiha seta ih prati. Obavija. Zaplaseni. Zateceni. Zapoceh pricu o strudli. Smesi se. Ubedjuje me, kaze:"Bakina masinica je sigurno dobra. One cuvaju. One su znale cuvati!" Dobro, strudla i dalje mirise. Kupicu mak u zrnu.

Na odlasku me pita:"Jel' vi pravite strudlu?"

-"Pa, naravno! Ko drugi!"-smesim se.

- "Jel' lepa? Volim strudlu. Obozavam je!"

-"E, pa, ovaj recept ne omasiva. Uvek na sarm i ukus dobiva. Donecu ti da probas. Jel' hoces?"

Osmeh mu postade veci. Oci mu se zacaklise. Lice mu radost prekri. U neverici...

"Stvarno biste hteli da mi donesete strudle?"-tiho ponavlja. U njemu dete i cista radost treperi.

-"Zurim. Vidimo se u ponedeljak! Sa strudlom stizem!"

   I sada, vec dugo posle, njegov osmeh me prati. Oci i radost! Zahvalnost. Postovanje. Meni zadovoljstvo. Cisto zadovoljstvo.

   Da, tezgi prilazim tek kad vidim oci prodavca. I osmeh. Ako se oci ne smese, odlazim...

       

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu