u potrazi

trenuci odmora.... uz pletenje i jos ponesto.....

« Hm, reci.... | Main | Oblaci »

Kum i jasen
2011/06/25,18:32

   Moj stari kum zvao se Dobroslav. Ime mu je odgovarajuce. Kazu da nas ono u velikoj meri odredjuje. Pogrbljen, suv. Uvek u plavoj kosulji i smedjem sakou. Bilo leto ili zima. Brkovi i prsti pozuteli od duvana. Pusio je Drinu bez filtera. Nije gasio cigaru, palio je jednu o drugu. Njegovo mesto ze znalo- uvek pored smederevca. Nije se odmicao dalje. Drvena stolica bila je iskrivljena od toplote. No, nije mu smetalo. Grejao je stare kosti. Da, ono sto ga je cinilo interesantnim bila je francuska beretla. Crna, mala beretka. Koso nakrivljena na levu stranu. Onako seretski. I usne su mu bile izvijene na levu starnu. Blago. Tek malo, od stalno spremnog osmeha na salu i neki veseli komentar. Cesto me je cuvao kao malu. Zvao me Jasen. Moj mali Jasen! Bio je moj idol. Nisam imala drugog dedu. Nestali davno u drugom svetskom ratu. Ni moji roditelji ih ne pamte. Bili su deca. Al' nisu mi falili, imala sam Dobroslava. Klecavog deku, sa smrznutim. reumatskim kolenima.

   Samo na prvi pogled! Nikada on nije isao "prazan". Cesto je setao i usput uvek poneo neko "drvce". To "drvce" ni dva snaznija muskarca nisu mogla dici! Iza ugla prvo bi se pojavljivao kraj drveta. Pa, onda i dalje je islo drvo! Pa, jos malo...drvo! Tek, negde pojavio bi se on, moj stari kum. Pogrbljen, savijen,  sekiricom bi na ramenu podbocio deblo i lagano grabio napred. Cak bi se osmehnuo i veselo javio prolazniku. Bezbrizno k'o da nosi stap na koji se oslanja, a ne deblo. Spremao je ogrev za svoj smederevac.Saziveo se sa veselom, pucketavom pesmicom. Kroz dim zagledan u plamicke i price koje pamti njegova umorna dusa. Zeleo je da mi igra u svatovima. Uvek mi je govorio:"Eh, Jasen, moj Jasen, da mi je samo da zaigram u tvojim svatovima, pa nek odma umrem!" Nije docekao. Umro je godinu pre. A, tako bi bilo lepo gledati ga sa onim savijenim kolenima kako plete moravac.... Nedostaje mi. 

   Godinu dana posle svadbe, pod prozorom nase spavace sobe niklo je jedno drvce. Tanak prutic. Nisam ga dirala. Iz godine u godinu je raslo. Saznala sam da je to Jasen! Slucajnost? Tek, pustam ga da raste i uzivam u njemu.....

            

Komentari

Comment Icon

Podsti me na mog kuma kog dugo nisam video a ni pozvao.

Posted by: dukanova at 2011/06/25, 20:22
Comment Icon

Nema slucajnosti u zivotu...Lepa prica,jako dirljiva.
Meni neko drag takodje je pusio Drinu bez filtera.

Posted by: unajedina at 2011/06/25, 21:10
Comment Icon

dukanova jesi pozvao kuma? Pecanje, pivo, basket, casica razgovora, sta god, al' ne cekaj. Pozdrav....

Posted by: merkur at 2011/06/25, 23:00
Comment Icon

Hvala unajedina. Cudo je ta Drina bez filtera, ne znam da li je jos ima. Pozdrav

Posted by: merkur at 2011/06/25, 23:06
Comment Icon mediterraneo

lepo.još pamtim naslov romana "selo iza sedam jasenova"

Posted by: mediterraneo at 2011/07/12, 14:49
Comment Icon

Hvala. Jasen me podseca na istrajnost, izdrzljivost, na drvo za brodove i instrumente... ploviti s' muzikom ;) Pozdrav.

Posted by: merkur at 2011/07/12, 22:41
Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu